Jak děti podpořit v období změn

Je vzrušující, když děti dospějí k velkým milníkům, jakými jsou jesle, školka a škola. I pro rodiče a pečovatele to znamená velkou změnu. Pozitivní rodičovské strategie napomáhají hladkému průběhu důležitých změn. 

SNAŽTE SE ZŮSTAT KLIDNÍ A OPTIMISTIČTÍ 

Jakmile děti začínají být nezávislé, je přirozené, že v rodičích to probouzí nejrůznější emoce — od obav k radosti.  Učte se zaměřovat svou pozornost na vlastní reakce — snažte se zůstat klidní a optimističtí — dítě pak skrze vás získává kladnou zkušenost. 

POPISUJTE DÍTĚTI, CO HO ČEKÁ

Pokud dítě dopředu ví, co ho čeká, cítí se bezpečněji. 

VYUŽÍVEJTE PŘÍLEŽITOSTNÉ HLÍDÁNÍ A SETKÁVÁNÍ S JINÝMI DĚTMI

Setkávání se s jinými rodinami, příležitostné hlídání, navštěvování programu v rodinných centech a dalších aktivit s dětmi, pomáhá hladkému průběhu v budoucnu. 

DODRŽUJTE DENNÍ RITUÁLY

Dodržování denní rutiny vede k rodinné organizovanosti a pohodě. Dobrým prvním krokem je připravovat se na další den vždy dopředu, večer před ním. Vhodnou přípravou na budoucí změny jsou rodinné oslavy a nezáleží na tom, jak jsou velké. 

POUŽÍVEJTE AKTIVNÍ NASLOUCHÁNÍ

Také aktivní naslouchání velice pomáhá. Děti se cítí oceněné, když jim rodiče nebo pečovatelé věnují plnou pozornost a podporuje to v nich rozvíjení komunikačních dovedností.

MĚJTE REALISTICKÁ OČEKÁVÁNÍ

Snažte se mít realistická očekávání přiměřené věku dítěte. Získávání nových zkušeností je někdy těžké, ale trpělivý a pozitivní přístup pomáhá všem překážky úspěšně zvládat. 

ROZVÍJEJTE SVÉ RODIČOVSKÉ DOVEDNOSTI

Nabízí se mnoho příležitostí pro rodiče a pěstouny, na nichž se mohou děti naučit, jak se vyrovnávat pozitivně s novými výzvami. Pokud chcete vědět víc, přečtěte si 10 nejlepších tipů pro rodiče nebo se přihlaste do kurzu v rámci Programu Pozitivního rodičovství Triple P.

Triple P – Program pozitivního rodičovství® nabízí praktické kroky, jak vychovat šťastné a odolné děti a získat jistotu ve svých rodičovských dovednostech.